Jdi na obsah Jdi na menu
 


cuketová buchta

 

Na přípravu budeme potřebovat: 600g cukety, 200 g cukru, 400g polohrubé mouky, 2dcl oleje, 3 vejce, ½ prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, 2 vanilkové cukry, 3 lžíce kakaa, ořechy, rozinky, bílá (tmavá) čokoláda na vaření, kokos. Cuketu oloupeme, rozřízneme na dvě půlky, odstraníme semínka a najemno nastrouháme. Do misky přidáme cukr, olej, vejce, vanilkový cukr. Utřeme do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva a jedlou sodu. Nakonec přidáme kakao, ořechy a rozinky. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 40 minut. (podle potřeby, jak je cuketa „šťavnatá“) Prvních cca 15 min pečeme na 200°C, potom dle potřeby necháme buchtu dosušit na 150°C. Vychladlou buchtu potřeme bílou nebo tmavou čokoládou na vaření a posypeme kokosem. Doba přípravy asi 60 minut.

 

Medovník

 

suroviny: Krém: Plechovka slazeného kondenzovaného mléka, kterou je třeba předem (neotevřenou) vařit 2 hodiny ve vodě, aby mléko zkaramelizovalo. 1 vanilkový cukr 1 máslo Těsto: 200 g másla 1 hrnek krystalového cukru 3-4 polévkové lžíce medu 4 celá vejce 1 lžička jedlé sody Mouka podle potřeby, a to tak aby se těsto dalo válet válečkem. Postup Nejprve se všechny suroviny na těsto smíchají dohromady na vále, mouka se přidává podle toho aby těsto nelepilo, ale dalo se válet válečkem na placky velikosti plechu na pečení asi 1 cm vysoké. Placky se válí na pečícím papíře namazaném máslem. Na celý dort je třeba udělat celkem 4 placky + jednu menší, která se nakonec rozdrobí na ozdobu. Pečou se v troubě vyhřáté na maximum, cca 250 stupňů, přibližně 3-4 minuty a před dalším použitím musí vychladnout. Dále je třeba vyrobit krém, kterým se budou placky slepovat. Celá neotevřená plechovka slazeného kondenzovaného mléka se vaří ponořená 2 hodiny v hrnci s vodou, mléko tím zkaramelizuje a nechá se vychladnout. Do šlehací mísy vložíme celé máslo v pokojové teplotě, vanilkový cukr a zkaramelizované mléko a šlehačem vyšleháme na hustý krém. Krém postupně mažeme na vychladlé placky, vznikne dort, který bude mít 4 vrstvy střídajících se placek s krémem, poslední vrstvu tvoří krém, na který se sype rozdrobená pátá menší placka, může se míchat s mletými ořechy. Dort se nechá den uležet v chladničce.

 

Medovník 2.

 

 

Suroviny: 150 gramů margarínu (Hera) 1 hrnek cukrů (krupice, krystal) 3 lžíce medu 2 ks vejce špetka soli 1 lžička sody (možno zaměnit i kypřicím práškem) 2,5 hrnků mouky Ingredience na krém: 1,5 balíčku másla (375 g) 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka Postup: Margarín, cukr a med zahříváme na vodní lázní, nebo na mírném ohni (lázeň je delší). Nepřestáváme míchat, dokud nejsou suroviny horké a postupně přidáváme vše ostatní. Poté sejmeme z ohně a těsto pořádně zpracujeme. Necháme chvíli odležet a rozvalujeme na co nejtenčí plátky a každý upečeme v troubě. Plátky by měly být světle zlatavé. Ořežeme okraje (jsou suché a kazily by chuť celého medovníku) a připravíme si krém. Ořezané kraje ještě budeme potřebovat! Dále je třeba vyrobit krém. Máslo vyšleháme s plechovkou slazeného mléka a potřeme silnější vrstvou na medové již připravené plátky. Plechovku s mlékem i uvařit (neotevřenou) vařit 2 hodiny ve vodě, aby mléko zkaramelizovalo. Krém potom bude krásně karamelový a chutný. Jednotlivé pláty upečeného těsta klademe na sebe, přičemž každý namažeme připraveným krémem. Na závěr vezmeme ořezané okraje a v ruce je pomeleme. Poté je nasypeme na vrchní krémem namazaný medový plátek. Medovník se potřebuje minimálně den odležet. Nemusí to být ani chladné místo, stačí když jej přikryjete utěrkou, aby neokoral.

 

 

Kokosová roláda

 

 

 

Kokosová roláda Suroviny: náplň: máslo 125 g cukr moučka 150 g strouhaný kokos 125 g slazené kondenzované mléko 1/4 konzervy těsto: vejce 2 ks kakao 3 lžíce dětské piškoty 1 balíček slazené kondenzované mléko 1/4 konzervy Postup: Piškoty nastrouháme. Na vále zpracujeme z piškotů, kakaa, vajec a slazeného kondenzovaného mléka tužší hmotu, kterou rozdělíme na dva díly. Připravíme si náplň. Smícháme moučkový cukr, kokosovou moučku, máslo a slazené kondenzované mléko. Náplň také rozdělíme na dvě části. Tmavou hmotu rozválíme asi na čtyřmilimetrovou placku a rovnoměrně ji potřeme kokosovou náplní. Svineme do rolády. Stejně postupujeme s druhou částí hmoty i náplně a dáme rolády ztuhnout do chladničky. Druhý den nakrájíme tenká kolečka a naskládáme na mísu.

 

 

zázvorky

Zázvorky Suroviny: 28 dkg moučkového cukru, 28 dkg hladké mouky, 2 žloutky, 2 vejce, 1 lžička mletého zázvoru. Postup: Vejce, žloutky, cukr a zázvor vyšleháme do husté pěny. Přidáme mouku, spojíme v těsto a vyválíme na plát. Vykrajujeme tvary, přendáme na vymaštěný plech a necháme do příštího dne odpočinout, pak teprve pečeme. Musí se nechat uležet.

 

Tiramisu /falešný/

Suroviny: 3 lučiny, 3 žloutky, 3 lžíce cukru, 250 ml ušlehané smetany, 2 balíčky dětských piškotů, 100 ml silné kávy, 2 lžíce rumu, 2 lžíce kakaového prášku. Postup: Žloutky ušleháme s cukrem,přidáme po jedné lučinu a nakonec opatrně jen obracením vmícháme šlehačku.Do mísy dáme vrstvu krému,na to položíme piškoty,na to opět krém,pak piškoty,pokropíme je studenou kávou,na to opět krém ,pak piškoty a končíme krémem.Povrch uhladíme a hustě posypeme práškovým kakaem.Mísu dáme do lednice uležet do druhého dne.Porce vykrajujeme lžící.

 

Bebe řezy

(rychlý moučník, který se nepeče) Suroviny: 4 balíčky BB sušenek ( 2x světlé 2x tmavé) Krém : 1 Héra 15 dkg cukru 1 žloutek 1/2 l mléka 4 lžíce maizeny 1 vanilkový cukr Zázvorky Postup: Utřeme Héru, cukr, žloutek. V mléce uvaříme maizenu s vanilkovým cukrem. Po vychladnutí vmícháme do krému. Slepujeme sušenky k sobě (nastřídačku podle barvy). Skládáme na alobal, polijeme čokoládou a posypeme kokosem zabalíme a dáme na 24 hodin do lednice, krájíme zešikma.

 

Palačinky se šlehačkou

(i palačinka je močník) Suroviny: 1 vejce 1 l mléka hladká mouka Rostlinný tuk (např. Rama) cukr krystal + vanilkový Na dozdobení: marmeláda ovoce a šlehačka Postup: Vejce, mléko, mouka se smíchají dohromady. (Mouka se přidává postupně podle hustoty těsta). Rostlinného tuku se přidají 2 polévkové lžíce. Cukru přidejte podle chuti. Zdobíme ovocem a šlehačkou.

 

Pětiminutový koláč

suroviny 1 celé vejce 200g pol.mouky 2dcl.mléka 1/4 prášku do pečiva 1 pol. lžíce kakaa 150g cukru postup Všechny suroviny dokonale promíchame,nalejeme do silikonové formy a dáme do mikrovlné trouby na 5 minut na plný výkon.Je okamžitě k podávání návštěvě ke kávě ozdobený šlehačkou.

 

Zserbo / žerbo/ řezy

suroviny Těsto: 400 g hladké mouky 250 g tuku - nejlépe 125 g másla + 125 g Hery (nebo podobně) 1 polévková lžíce cukru (nejlépe moučka) 1 celé vajíčko 1 žloutek 20 g droždí, které se rozpustí o něco méně než 1 dl mléka Náplň: 80-100 g mletých ořechů džem anebo marmeláda cukr (nejlépe krystal) čokoládová poleva postup 1. Ze surovin zpracujeme těsto (pozor, hodně se lepí). 2. Rozdělíme na tři části a postupně vyválíme na trošce mouky na velikost menšího plechu. 3. Na plech pro pečení přeneseme plátek těsta, potřeme džemem nebo jakoukoliv marmeládou a hodně posypeme mletými ořechy a práškovým cukrem. 4. Na takto připravený povrch položíme další plátek těsta a postup opakujeme. 5. Třetím plátkem těsta moučník "přikryjeme". 6. Upečeme. 7. Po vychladnutí potřeme čokoládovou polevou podle vlastního receptu nebo zkušenosti.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář