Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZAPEČENÝ VÁNOČNÍ KAPR


Ingredience: 4 porce kapra sůl mletý bílý pepř citrónová šťáva hladká mouka 1 lžíce oleje 1 lžíce másla 1 jablko 50 g šunky 1-2 bílky 3 lžíce nastrouhaného sýra 3-4 lžíce strouhanky máslo na vymazání zapékací mísy Postup přípravy: Porce kapra osolíme, opepříme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme asi hodinu odležet. Potom ji obalíme v mouce a na oleji s máslem zlehka opečeme. Porce kapra rozložíme do máslem vymazané zapékací misky. Oloupané jablko a šunku nakrájíme na nudličky a smícháme s ušlehanými bílky, nastrouhaným sýrem a prosetou strouhankou. Směs rozložíme na porce kapra a v předehřáté troubě nebo pod grilem zapečeme dozlatova. Podáváme s opékanými nebo americkými brambory, pokrm můžeme doplnit zeleninovým salátem.

ZÁMECKÝ SMAŽENÝ KAPR

 

Ingredience: 4 porce kapra sůl mletý bílý pepř rozetřený česnek Na obalení: Hladká mouka 1-2 vejce trochu mléka strouhanka nastrouhaný tvrdý sýr Postup přípravy: Očištěné porce kapra osolíme, opepříme a potřeme rozetřeným česnekem. Obalíme v mouce, ve vejcích rozšlehaných s mlékem a ve strouhance smíchané s nastrouhaným tvrdým sýrem. Vložíme do rozehřátého tuku a smažíme po obou stranách dozlatova. Řízky ozdobíme plátkem citronu a snítkou petrželky. Podáváme s bramborovým salátem.

KAPR NA ČERNO

Ingredience: 4 porce kapra 1 celer 1ibule bobkový listopad tymián 250 g perníku 250 g švestkových povidel 5 dl černého piva mandle rozinky sušené švestky cukr ocet sůl Postup přípravy: Do slané vařící vody vložíme porce kapra. Jakmile se začne voda opět vařit, porce vyndáme. V druhém kastrolu uvaříme na plátky nakrájený celer, ve třetím pak pokrájenou cibuli, tymián a bobkový list. Oba vývary procedíme do vývaru z ryby, přidáme strouhaný perník rozmíchaný ve studené vodě a za stálého míchání vaříme. Do hladké omáčky přidáme švestky, rozinky, povidla, sirup a chvíli vaříme. Sundáme z ohně, přidáme pivo, uvařeno rybu a pokrájené mandle. Podle chuti osladíme, okyselíme a osolíme a necháme vychladnout. Podáváme s plátky vánočky.

KAPR NA KMÍNU

 

Ingredience: 1 kg kapra sůl kmín 100 g tuku 15 g hladké mouky zelená petrželka Postup přípravy: Porce kapra osolíme, posypeme kmínem a z obou stran opečeme na rozpáleném tuku Opečené kousky kapra vyndáme, šťávu poprášíme moukou a v případě potřeby dosolíme a dolijeme teplou vodou. Vaříme, dokud se houstnoucí šťáva neodděluje od tuku. Kapra polijeme šťávou, posypeme petrželkou a podáváme s bramborami.

 

KAPR NA MODRO S KŘENOVOU PŘÍLOHOU

Ingredience: 1,5 kg kapra 250 ml bílého vína bílý pepř sůl trochu cukru 500 ml smetany na šlehání 1 čajová lžička citrónové šťávy 1 polévková lžíce nastrouhaného křenu Postup přípravy: Očištěného kapra po délce hluboko nakrojíme. Do půl litru vody přidáme bílé víno, pepř a sůl a když se směs začne vařit, vložíme do ní rybu, kterou vaříme 15 minut. Smetanu vyšleháme, přidáme cukr, citrónovou šťávu, špetku soli a nastrouhaný křen. Uvařenou rybu necháme odkapat a na rozehřáté míse ji ozdobíme kolečky citronu, bramborami a křenovou šlehačkou.

UTAJENÉ KAPŘÍ ŘÍZKY

Ingredience: 4 porce kapra sůl mletý bílý pepř citrónová šťáva 8 plátků šunky 8 plátků tvrdého sýra hladká mouka 1 vejce 1 lžíce mléka strouhanka na obalení olej na smažení Postup přípravy: Každou porci kapra rozdělíme na dvě části. Maso osolíme, opepříme a pokapeme citrónovou šťávou. Jednotlivé porce zabalíme do tvrdého sýra a do šunky a upevníme párátkem. Necháme chvíli odležet a obalíme v hladké mouce, vejci rozšlehaném s mlékem a ve strouhance. Vložíme do rozehřátého oleje a smažíme dozlatova. Podáváme s bramborovým salátem nebo opečenými brambory.

KAPR V ALOBALU

 

Ingredience: 4 čtverce alobalu olej na potření 4 větší porce kapra (asi 600 g) mletá sladká a pálivá paprika sůl 4 plátky libovější anglické slaniny 4 plátky tvrdého sýra 4 lžíce sterilované kapie 4 plátky šunky nastrouhaný křen Postup přípravy: Připravíme dostatečné množství alobalu, které potřeme olejem, Na každý kus alobalu položíme porci kapra, posypeme paprikou a osolíme. Pokryjeme plátkem slaniny, plátkem sýra, lžící sterilované kapie a nakonec poklademe plátkem šunky. Povrch posypeme nastrouhaným křenem a pevně zabalíme. Alobalové balíčky dáme na plech a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 25 minut a podáváme s bramborovými hranolky nebo opékanými brambory, doplníme zeleninovou oblohou.

KAPR V SÝROVÉM TĚSTÍČKU

Ingredience: 1 kg kapra citrónová šťáva zelená petrželka sůl mletý černý pepř 100 g tuku 30 g másla 1 dl smetany 5 vajec 80 g tvrdého sýra Postup přípravy: Očištěné a osušené porce kapra pokapeme citrónovou šťávou, přidáme nasekanou petrželku a necháme odležet v chladu. Asi po 15 minutách porce osolíme, okořeníme a z obou stran opečeme na rozehřátém tuku. Přeložíme do širší mísy, polijeme smetanou rozšlehanou s vejci, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme v předehřáté troubě. Povrch nakonec pokapeme rozpuštěným máslem a ihned podáváme s bramborami.

SMAŽENÝ KAPR

 

Ingredience: 1 kg kapra 80 g polohrubé mouky 2 vejce 3 lžíce bílého vína 1 lžíce oleje sůl olej na smažení Postup přípravy: Mouku, vejce, víno, lžíci oleje a sůl rozšleháme na středně husté těstíčko. Osušené porce kapra trochu osolíme, namočíme do těstíčka a pomalu osmažíme na rozehřátém oleji z obou stran. Podáváme s bramborovým salátem.

KAPR V PIKANTNÍ ÚPRAVĚ

Ingredience: 60 g libovější anglické slaniny mletá sladká a pálivá paprika 4 větší porce kapra (asi 600 g) 4 stroužku česneku mletý pepř sůl trochu hladké mouky 4 lžíce oleje Postup přípravy: Anglickou slaninu pokrájíme na menší špalíčky, které obalíme v mleté paprice. Do porcí kapra utvoříme zářezy, do kterých vložíme špalíčky slaniny. Porce masa potřeme rozetřeným česnekem, okořeníme pepřem, osolíme, poprášíme hladkou moukou a opečeme na oleji. Podlijeme malým množstvím vody a podusíme doměkka. Podáváme přelité vypečenou šťávou s vařenými bramborami nebo bramborovými hranolky.

KAPR VAŘENÝ NA VÍNĚ

Ingredience: 4 porce kapra sůl 15 kuliček pepře 1 bobkový listopad tymián 3 stroužky česneku 4 lžíce octa citrónová šťáva 5 dl vody 2 dl bílého vína 1 velká mrkev 1 celer 2 velké cibule Postup přípravy: Do kastrolu vložíme drcený pepř, bobkový list, tymián, sekaný česnek, ocet, zalijeme vodou, přiklopíme a necháme vařit asi 20 minut. Potom vývar scedíme, přidáme na kousky nakrájenou zeleninu, 10 minut vaříme, pak vložíme porce kapra, víno, sůl, citron, doplníme vodou a bez pokličky vaříme 12 minut doměkka. Potom je vyjmeme a vývar ještě necháme odvařit, aby ho bylo asi 1,5 dl. Potom jím přelijeme porce ryby.

UTAJENÉ KAPŘÍ ŘÍZKY

Ingredience: 4 porce kapra sůl mletý bílý pepř citrónová šťáva 8 plátků šunky 8 plátků tvrdého sýra hladká mouka 1 vejce 1 lžíce mléka strouhanka na obalení olej na smažení Postup přípravy: Každou porci kapra rozdělíme na dvě části. Maso osolíme, opepříme a pokapeme citrónovou šťávou. Jednotlivé porce zabalíme do tvrdého sýra a do šunky a upevníme párátkem. Necháme chvíli odležet a obalíme v hladké mouce, vejci rozšlehaném s mlékem a ve strouhance. Vložíme do rozehřátého oleje a smažíme dozlatova. Podáváme s bramborovým salátem nebo opečenými brambory.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář