piškotové perníčky
Med trochu zahřejeme a utřeme s vaječnými žloutky, tukem, mletými piškoty a rumem. Doplníme mandle a mouku smíchanou s jedlou sodou. Vypracujeme těsto, které necháme asi 2 hodiny odležet v ledničce. Na pomoučněném vále vyválíme těsto do tloušťky asi půl centimetru a formičkami vykrajíme. Dáme na vymazaný plech a v troubě předehřáté na 180 °C upečeme. Ještě teplé potřeme rozšlehaným vejcem a později dozdobíme cukrovou polevou. Ingredience: 250 g hladké mouky 80 g ztuženého tuku 150 g medu 50 g piškotů 50 g oloupaných mletých mandlí 3 vaječné žloutky 1 lžička perníkového koření 1 lžíce rumu troška jedlé sody (ani ne půl lžičky)
krtčí hromádky
Nejdříve si horkou vodou spaříme mandle, asi po 10 minutách je zcedíme a oloupeme. Necháme je oschnout a jemně je nasekáme. Na dno papírových košíčků vložíme piškot. Čokoládu rozpustíme v hrnečku ponořeném do vroucí vody, jakmile je tekutá, přidáme vaječný koňak a sekané mandle. Promícháme, vznikne hodně hustá hmota. Malou lžičkou ji klademe na piškoty. Necháme v chladnu ztuhnout. Hmotu můžeme také dávat do košíčku samotnou, bez piškotu. Je to jednoduché, rychlé a opravdu dobré. Ingredience: 150 g čokolády na vaření 100 g mandlí 3 lžíce vaječného koňaku asi 30 kulatých piškotů (30 bílých papírových košíčků) Zdroj receptu: Ceskahospodynka.cz
linecká kolečka s marmeládou
300 g hladké mouky 300 g másla 100 g moučkového cukru 1 žloutek vanilkový cukr citronová kůra moučkový cukr na posypání marmeláda na slepování Rychlým propracováním všech surovin na pracovní desce připravíme linecké těsto a dáme ho na chvilku uležet do chladničky. Z těsta vyválíme asi 3 mm silný plát a vykrajujeme kolečka s hladkým nebo vroubkovaným okrajem. Z poloviny kousků vykrojíme střed. Pečeme při 180 °C. Studená kolečka slepujeme marmeládou, kterou můžeme vylepšit lžičkou rumu. Na závěr posypeme moučkovým cukrem.
jemné stříkané tyčinky
Na těsto: 180 g Hery 100 g moučkového cukru 1 sáček vanilkového cukru 1 žloutek 200 g polohrubé mouky Na ozdobení: čokoládová poleva Změklý tuk utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem a žloutkem do pěny. Vmícháme prosetou mouku a těsto naplníme do cukrářského sáčku. Na plech vyložený papírem na pečení nastříkáme těsto do tvarů tyčinek (z těsta lze tvarovat i esíčka apod.), vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a zvolna pečeme. Vychladlé tyčinky namáčíme do čokoládové polevy. Tip: Slepte vždy dvě tyčinky k sobě pomocí zavařeniny.
vanilkové rohlíčky
140 g hladké mouky 110 g másla 40 g moučkového cukru 50 g mandlí moučkový a vanilkový cukr na obalení Z proseté mouky, změklého tuku, cukru a nastrouhaných mandlí vypracujeme vláčné těsto, které necháme v chladu odpočinout. Pak je rozdělíme na menší dílky, vyválíme tenčí válečky a pokrájíme je na stejné kousky, ze kterých vytvarujeme rohlíčky. Klademe je na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a upečeme. Ještě horké rohlíčky obalujeme v moučkovém a vanilkovém cukru. Tipy: Část těsta můžeme ochutit a obarvit kakaem. Ze silnějšího plátu těsta lze rohlíčky vykrajovat formičkou.
houbičky
200 g mandlí 150 g moučkového cukru 2 bílky 1 lžička kakaa strouhaný kokos Spařené a oloupané mandle nastrouháme, přidáme cukr a bílky a zpracujeme vláčnou hmotu. Z poloviny hmoty vyválíme váleček, který pokrájíme na stejně velké kousky - nožky houbiček. DO zbylé části hmoty zapracujeme kakao a vytvarujeme z ní hlavičky houbiček - ty obalíme ve strouhaném kokosu. Hlavičky bílkem přilepíme na nožky a necháme ztuhnout. Tip: Houbičky můžeme vytvořit také z domácího (nebo kupovaného) marcipánu.
kokosové rohlíčky
200 g hladké mouky 140 g másla nebo rostlinného tuku 70 g jemně mletého kokosu 70 g moučkového cukru 1 žloutek na špičku nože jedlé sody asi 1 lžíce mléka moučkový a vanilkový cukr na obalení Prosetou mouku, změklý tuk, cukr, kokos, žloutek, jedlou sodu a mléko zpracujeme na vláčné těsto, které odložíme asi na hodinu do chladna. Pak menší kousky těsta protlačujeme masovým mlýnkem s ozdobným nástavcem a tvoříme krátké tyčinky. Z nich tvarujeme rohlíčky a klademe je plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a zvolna upečeme. Ještě horké rohlíčky obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.
kokosové kuličky
100 g ztuženého tuku 100 g moučkového cukru 1 žloutek 2 lžíce rumu 200 g strouhaného kokosu čokoládová poleva Nahřátý tuk dáme do misky, přidáme cukr, žloutek a utřeme. Vmícháme rum a kokos. Z vláčné hmoty tvarujeme kuličky, které uložíme ztuhnout do chladu. Po ztuhnutí je obalujeme v čokoládové polevě a necháme ztuhnout.
jemné čokoládové kuličky
Na 30 kousků: 300 g hořké čokolády 5 lžic mléka 125 g másla 150 g moučkového cukru 4 žloutky 30 g kakaového prášku 30 papírových košíčků Nejprve nahrubo nasekáme čokoládu. Potom ji společně s mlékem za stálého míchání a při mírné teplotě rozpustíme. Také máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Do čokolády zašleháme 100 g moučkového cukru a žloutky. Pomalu vmícháme máslo, dobře propracujeme a hmotu uložíme zhruba na 3 hodiny na chladné místo. Ze ztuhlé čokoládové hmoty vytvarujeme rukama malé kuličky. Polovinu jich obalíme v kakau a druhou v moučkovém cukru a necháme trochu zaschnout. Nakonec je poskládáme do papírových košíčků a uložíme na misku nebo do krabičky.
nugátové kostky
250 g ztuženého tuku 1 slazené kondenzované mléko 60 g moučkového cukru 1 vanilinový cukr 1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí 50 g nakrájených vlašských ořechů, lískových oříšků nebo mandlí neplněné dortové oplatky čokoládová poleva Ztužený tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme kondenzované mléko, moučkový a vanilinový cukr a pudinkový prášek. Mícháme do vzniku hladké hmoty, ale nevaříme. Těsto natřeme na dortovou oplatku, povrch pokryjeme též oplatkou, zatížíme prkénkem a necháme do druhého dne ztuhnout. Pak oplatku ozdobně pokropíme čokoládovou polevou a po ztuhnutí nakrájíme na kostky.
tatrankové koule
3 tatranky 200 g másla 200 g moučkového cukru 100 g strouhaného kokosu 2 lžíce kakaa Tatranky nastrouháme, přidáme ostatní suroviny a těsto dobře propracujeme. Vytvarujeme kuličky, které obalíme ve strouhaném kokosu.
rulka macao
2 balíčky piškotů 200 g práškového cukru 40 g kakaa 2 vejce 250 g ztuženého tuku 2 lžíce rumu Piškoty nalámeme na menší kousky, vložíme do mísy a pokapeme rumem. Utřeme celá vejce s cukrem, přidáme kakao a rozpuštěný vlažný tuk. Smícháme s piškoty nasáklými rumem. Z připravené směsi vytvarujeme šišku – jako salám, zabalíme do alobalu a dáme do chladničky. Vychlazené krájíme na kolečku a podáváme.
vosí hnízda
160 g piškotů 160 g cukru 60 g másla 40 g ořechů 20 g kakaa 1 krabice kulatých piškotů Na vále zpracujeme ze surovin těsto. Piškoty jsme rozdrobili najemno. Do formiček vysypaných cukrem tlačíme hmotu a necháme je trošku na vzduchu oschnout, cca 3 hodiny, aby se nám v krabici hnízda neslepila.
banánové jednohubky
1 balíček piškotů banány (popřípadě jahody, broskve nebo meruňky) 100 g čokolády na vaření 50 g ztuženého tuku párátka Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a tuk. Vždy mezi dva piškoty vložíme jedno kolečko banánu nebo plátek ovoce, napíchneme na párátko a namočíme do rozpuštěné čokolády. Necháme zatuhnout a vložíme do papírového košíčku.
kostka margot
500 g čokolády Margot 50 g másla 1 žloutek Na ozdobení: tmavá a bílá čokoládová poleva Rozehřátou čokoládu umícháme se změklým máslem a žloutkem. Vláčnou hmotu rozetřeme do formy vyložené fólií a necháme do druhého dne ztuhnout. Tuhou hmotu vyklopíme, nakrájíme na kostky, které přelijeme tmavou čokoládovou polevou. Než poleva zaschne, ozdobně ji pokropíme bílou polevou.
raffaelo v čokoládě
250 g ztuženého tuku 5 lžic sušeného mléka nebo smetany do kávy 150 g oplatek vanilkové vlnky 1 lžíce moučkového cukru na ozdobení: 100 g čokoládové polevy 2 lžíce nahrubo nasekaných ořechů Tuk rozpustíme na mírném ohni, přidáme sušené mléko nebo smetanu. Vlnky dáme do plastového sáčku a rozdrtíme je paličkou na maso. Do rozehřátého tuku nasypeme drobečky podrcených vlnek a cukr. Hmotu propracujeme a necháme vychladnout. Lžíci oddělujeme kousky a tvoříme kuličky. Ty přelijeme čokoládovou polevou, do které jsme vmíchali nahrubo nasekané ořechy, a necháme ztuhnout.
kaštanové tyčinky
50 g másla nebo hery 250 g kaštanového pyré 100 g mletých sušenek 150 g cukru krystal 3 PL rumu Máslo utřeme s cukrem, přidáme mleté sušenky, rum a kaštanové pyré. Je-li hmota příliš suchá, přidáme trošku mléka. Z těsta vytvoříme delší váleček o průměru asi 1,5 cm a rozkrájíme jej na 3 cm dlouhé kostky. Můžeme je obalovat v kokosu, kakaovém prášku nebo namáčet do čokolády a ozdobit podle potřeby.
rulka macao
2 balíčky piškotů 200 g práškového cukru 40 g kakaa 2 vejce 250 g ztuženého tuku 2 lžíce rumu Piškoty nalámeme na menší kousky, vložíme do mísy a pokapeme rumem. Utřeme celá vejce s cukrem, přidáme kakao a rozpuštěný vlažný tuk. Smícháme s piškoty nasáklými rumem. Z připravené směsi vytvarujeme šišku – jako salám, zabalíme do alobalu a dáme do chladničky. Vychlazené krájíme na kolečku a podáváme.
vosí hnízda
160 g piškotů 160 g cukru 60 g másla 40 g ořechů 20 g kakaa 1 krabice kulatých piškotů Na vále zpracujeme ze surovin těsto. Piškoty jsme rozdrobili najemno. Do formiček vysypaných cukrem tlačíme hmotu a necháme je trošku na vzduchu oschnout, cca 3 hodiny, aby se nám v krabici hnízda neslepila.
kokosová roláda
3 a ½ balíčku piškotů 200 g cukru moučky 10 lžic mléka (případně více) 2 lžíce rumu 60 g kakaa náplň: 150 g másla 150 g kokosové moučky cukr podle chuti čokoládová poleva Piškoty umeleme, přidáme cukr, mléko, rum a kakao a vypracujeme vláčné těsto, které za pomoci cukru a kousku igelitu rozválíme na obdélník. Placku z těsta dáme na 10 – 15 minut na chladné místo nebo do chladničky, aby ztuhla. Zatím si připravíme kokosovou náplň z másla, kokosové moučky a cukru. Tu potom rozetřeme na ztuhlé těsto a svineme do rolády. Povrch polijeme čokoládovou polevou. Necháme do příštího dne v chladu. Z uvedeného množství lze vytvořit dvě menší rolády.
nepečené trubičky
2 balíčky piškotů 3 balíčky bonbónů „Arašídy v cukru“ 3 lžíce kakaa 2 celá vejce 3 bílky pařížská šlehačka čokoládová poleva Piškoty a bonbóny umeleme a poté smícháme s kakaem, vejci a bílky. Těsto řádně propracujeme a vyválíme na plát silný asi 2 mm (aby se nelepilo, použijeme moučkový cukr). Plát rozkrájíme na obdélníčky, které namotáme hladce na formičky. Na formičkách necháme sušit 24 hodin. Hotové potřeme čokoládovou polevou a plníme pařížskou šlehačkou. Povrch můžeme přizdobit proužky bílé čokolády nebo arašídkami.
kávová zrna
1 balíček piškotů 140 g másla 50 g cukru moučky 100 g mletých vlašských ořechů 100 g nasekaných rozinek skořice 4 lžíce rumu 4 lžíce kakaa čokoládová poleva ořechy a mandle jako jádra zrn Přísady smícháme s nastrouhanými piškoty a vypracujeme polotuhé těsto, které necháme ztuhnout v chladničce. Potom tvarujeme kávová zrna asi 3 cm velká, do kterých zabalíme ořech nebo mandlí. Opět dáme ztuhnout a nakonec máčíme v čokoládové polevě.
dvojbarevná kolečka
Na asi 20 kousků: 1 balíček světlého lineckého těsta 1 balíček tmavého lineckého těsta 100 g marcipánové hmoty 3 lžíce rumu 75 g brusinkové zavařeniny 30 g tmavé čokoládové polevy Ze světlého i tmavého těsta vyválíme tenké hranolky o síle zhruba 1 cm. Složíme je střídavě do jednoho velkého válečku. Ten příčně nakrájíme na kolečka tak, aby se objevila šachovnice. Troubu zatím předehřejeme na 200 °C. Na plech položíme pečicí papír. Poklademe jej kolečky a pečeme přibližně 12 minut. Přendáme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout. Z marcipánu smíchaného s rumem vyválíme proužek o šířce asi 2 cm. Polovinu koleček obtočíme marcipánovým proužkem, naplníme džemem a přikryjeme dalším kolečkem. Polevu rozpustíme ve vodní lázni a potřeme s ní okraje cukroví. Necháme důkladně oschnout.
punčové rohlíčky
Základní těsto: 210 g hladké mouky 140 g tuku 70 g moučkového cukru 1 vanilinový cukr 2 žloutky citronová kůra Punčová hmota: 50 g nastrouhaných ořechů 25 podrcených piškotů 1 lžíce medu 2 lžíce rumu trocha mléka Mouku prosejeme, přidáme změklý tuk, moučkový cukr, žloutky a nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme v chladu odpočinout. Poté těsto rozválíme na plát. Z plátu vykrájíme rohlíčky a zvolna je upečeme. Nastrouhané ořechy smícháme s podrcenými piškoty, přidáme med, rum a trochu mléka. Z hmoty tvarujeme rohlíčky stejné velikosti jako upečené tvary. Upečené rohlíčky potřeme zavařeninou a přilepíme na ně rohlíčky z punčové hmoty. Ozdobně je pokropíme čokoládovou polevou a necháme ztuhnout.
opilé věnečky
210 g hladké mouky 140 g tuku 70 g moučkového cukru 1 vanilinový cukr 2 žloutky citronová kůra Mouku prosejeme, přidáme změklý tuk, moučkový cukr, žloutky a nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme v chladu odpočinout. Z těsta vytvarujeme válečky, ze kterých vytvoříme věnečky. Vrchní část věnečku ponoříme do rumu a ihned obalíme v pískovém cukru. Cukroví klademe na plech spodní stranou, zvolna upečeme.
ouška
1 balíček listového těsta 1 lžička slunečnicových semen 1 lžička lískových oříšků 1 lžička mandlí 40 g marcipánu 1 lžička cukru 1 lžička rumu 1 žloutek 1 lžíce zavařeniny Najemno nasekéme slunečnicová semínka, oříšky a mandle. Smícháme s marcipánem, cukrem a rumem. Těsto rozdělíme na díly, potřeme směsí, zavineme a vytvoříme ouška. Troubu předehřejeme na 200 °C. Cukroví potřeme rozšlehanými žloutky a pečeme 20 minut. Poté potřeme zavařeninou.
kokosové oválky
4 bílky 280 g moučkového cukru 150 g strouhaného kokosu 1 lžíce rumu 1 - 2 lžíce strouhanky Na ozdobení: čokoládová poleva cukrářské perličky Z bílků ušleháme pevný sníh, všleháme cukr, přimícháme kokos a rum a podle potřeby zahustíme strouhankou. Vypracujeme hmotu, kterou naplníme do cukrářského sáčku a na plech vyložený papírem na pečení stříkáme oválky. Vložíme do trouby vyhřáté na 100 °C a zvolna pečeme. Oválky zdobíme polevou a cukrářskými perličkami.
ořechové pusinky s bílou čapkou
2 vejce 240 g moučkového cukru 240 g vlašských ořechů 30 g strouhanky Sníh na bílou čapku: 2 bílky špetka soli 1 lžička studené vody 130 g moučkového cukru Na ozdobení: čokoládová poleva Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Přidáme nastrouhané ořechy a strouhanku a dobře promícháme. Lžící oddělujeme z pěny malé kousky a na plechu vyloženém papírem na pečení tvoříme malé kopečky. Plech dáme do trouby předehřáté na 150 °C a pečeme asi 8 minut. Mezitím si připravíme bílý sníh. Plech s pečivem vyndáme, ozdobíme sněhem a v mírně vyhřáté troubě dosušíme. Vychladlé pusinky ozdobně pokapeme čokoládovou polevou. Příprava sněhu: Z bílků, špetky soli a vody ušleháme pevný sníh, do kterého zašleháme moučkový cukr.
kořeněné sýrové tyčinky
pro 4 osoby: 200 g polohrubé mouky 200 g ementálu 200 g rostlinného másla sůl 1 lžička mleté sladké papriky špetka mletého černého pepře špetka cukru polohrubá mouka na posypání válu a plechu k potření: 2 žloutky trocha vody 1 lžíce kmínu 1 lžíce hrubozrnné soli Mouku prosejeme do misky. Sýr nastrouháme najemno a přidáme k mouce. Na hrubé nudličky přistrouháme k surovinám máslo. Osolíme, okořeníme a přidáme trochu cukru. Suroviny rukama důkladně prohněteme v tužší těsto, které zabalíme do mikrotenové fólie a uložíme minimálně na 1 hodinu do chladničky. Vál pomoučíme a těsto na něm rozválíme na obdélník o tloušťce asi 8 – 10 mm. Rádýlkem krájíme proužky – tyčinky široké 1 cm. Plech pomoučíme a tyčinky na něj opatrně přeneseme. Troubu předehřejeme na 200 °C. V hrnku rozšleháme žloutky s trochou vody a povrch tyčinek jimi pomocí potravinového štětce potřeme. Každou tyčinku posypeme kmínem a hrubozrnnou solí. Plech vložíme do trouby a tyčinky upečeme dorůžova, to je 15 – 20 minut. Hotové pečivo vyjmeme, necháme částečně zchladnout na plechu, ze kterého je přendáme na talíř, a necháme úplně vychladnout. Tyčinky se výborně hodí k bílému nebo červenému vínu nebo pivu. Z tohoto těsta můžeme připravit kromě tyčinek i jiné tvary, např. šátečky, kolečka, mašličky, ale těsto na ně rozválíme slaběji. Tip: Tyčinky můžeme také sypat mákem, sezamovým nebo lněným semínkem.
sýrová roláda s míchanými vejci
300 g tvrdého sýra plátky šunky vejce hořčice sterilovaná okurka a kapie posekaná řeřicha nebo pažitka Sýr v mikrotenovém sáčku dáme změknout do horké vody. Pak rozválíme na placku, potřeme hořčicí, poklademe šunkou, míchanými vejci, okurkou, kapií, posypeme pažitkou a svineme. Zabalíme do alobalu a necháme řádně vychladit.
košíčky plněné masovou směsí
na 12 – 14 košíčků hladká mouka na rozválení těsta 300 g listového těsta 360 g upečeného masa (vepřového, kuřecího, krůtího) 4 – 5 lžic majonézy 4 lžičky dijonské hořčice ¼ lžičky drceného červeného pepře špetka mletého černého pepře sůl 2 – 3 lžíce opražených plátků žampionů 3 lžíce zeleného hrášku Slabou vrstvou mouky posypeme vál a vychlazené listové těsto rozválíme na obdélník o síle 2 mm. Pomocí tvořítka z něj vykrajujeme kolečka, kterými vyložíme formičky ve tvaru košíčků nebo si připravíme formu na pečení mufin a otvory vyložíme kolečky těsta do tvaru mističek. Těsto dobře přimáčkneme ke stěnám. Ze zbylého listového těsta vykrájíme trojúhelníčky jako „okvětní lístky“ a pomocí vody tyto trojúhelníky přilepíme k okrajům mističek z těsta. Troubou předehřejeme na 180 °C. Vytvarované listové těsto na dně a na stranách propícháme vidličkou, aby pára, která se během pečení tvoří, z těsta unikla. Plech vložíme do trouby a pečeme dorůžova 12 – 17 minut. Maso rozkrájíme na drobné kostičky. Jednu až dvě lžíce těchto kostiček si odložíme stranou na ozdobení. Ostatní vysypeme do vysoké nádoby a rozdrtíme je najemno. K základu přidáme majonézu a dijonskou hořčicí, opepříme a osolíme. Suroviny důkladně spojíme a uložíme na 30 minut do chladu. Upečené košíčky vyjmeme z trouby, vyklopíme opatrně z forem a necháme zcela zchladnout. Masovou směs naplníme do sáčku a do každé mističky ji nastříkáme těsně pod okraj. Navrch ozdobíme plátky žampionů, zeleným hráškem a kostičkami masa.
tatrankové medvědí tlapky
4 mleté nebo jemně nastrouhané tatranky 100 g kokosové moučky 1 ztužený pokrmový tuk 300 g polohrubé mouky 100 g moučkového cukru 1 vejce špetka prášku do pečiva Ze všech přísad vypracujeme těsto a necháme ho v chladnu odpočinout. Potom ho natlačíme do formiček. Těsto nedáváme až po okraj protože pečením hodně naskočí. Pečeme. Po vychladnutí můžeme zdobit (pokropit) čokoládovou polevou.